Kritiken av forskarnas stadshusfest når inte kärnan

En festnota har gjort många upprörda.

Hur kunde en ansedd statlig forskningsstiftelse lägga över två miljoner på en stor fest? För ett futtigt 15-årsjubileum?

Och kalla det för ett informationsutlägg?

Nu kräver man avgångar och skärpta kontroller. Våra forskareliter granskas med en iver som de inte ofta ägnas. Sådant här skall då inte få ske igen.

Men ingen har hittills frågat om det vi sett ingår i en instängd statlig kunskapskultur, där det som förvånade de berörda mer var ”allmänhetens reaktion” än utgiften i sig. En korporativ vetenskapsrådskultur, där alla känner alla och anpassning och krav att visa upp sig på de olika arenorna blivit en självklar nödvändighet.

En annan sorts fråga är: bör alls så mycket forskning drivas av staten, eller med dess pengar? Blir inte den forskning skev, där utförarna tillsätts och avlönas just av den statsmakt som ska utforskas?

Det är frågor med vilken vi borde ha stört herrar Björklund, Krantz och Reinfeldt. Skulle en skandal som denna ha skett i Storbritannien där privata stiftelser och charities är tyngre än här och regelverken formats efter en sådan friare ordning? Eller i de många oberoende universitetens USA, där enskilda stiftelser sedan länge bildar forskningens hörnpelare? Svaret är viktigt.

Att så få av våra liberaler tycks inse dessa faror för friheten är illa, kanske värre än det avslöjade slöseriet i sig. Om de pengar som herr Bindefeld m fl erhållit kunde få igång en debatt om hur svensk forskning kan breddas så verklig mångfald nås, hade den ändå uträttat något gott. Om alternativet med privata universitet kunde överföras från kuriositeternas plan till den riktiga agendan hade ännu mer vunnits.

Annonser

0 Responses to “Kritiken av forskarnas stadshusfest når inte kärnan”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Carl Johan Ljungberg Ph.D.

Kategorier

Arkiv

Annonser