Macho-stilen USA:s öde?

Min granne i studenthemmet, Frank, var en tuff man. Muskulös som en boxare var han som skapt för sin framtida uppgift – att ge konfirmanderna i Bronx en viss dos kristet sinnelag. Jag kunde ana hur han efter att ha satt killarna på plats med sina biceps vann deras öra för Saligprisningarna.

När vi möttes i det teologiska kollegiets trappor märkte jag alltid en höjd gard. Det gällde att snabbt förekomma Frank och gå på om något, alltid på det hjärtligt fräna sätt som var det enda han kunde godta. Varje möte blev en envig, med oviss utgång.

Den teologiske ynglingen från Catholic University är inte så unik. I själva verket ingår det självironiskt burdusa, liksom impulsen att satsa högt, i en utbredd amerikansk mansattityd.

Som Susan Faludi har påpekat i sin uppföljare till Backlash, Stiffed. The betrayal of the American man (1999, på svenska Ställd, utan den dubbelmening av ”tuff” och ”låst” som väl ”stiffed” har), borde pionjärerna då Amerika koloniserades vara styrande, djärva och orädda, samtidigt som de lika självklart väntades bidra som familjefäder och samhällsbyggare.

Att deras roll måste anpassas till nya tider är klart. En del av tragedin i amerikanska könsroller beror antagligen på, att den omprövningen har uteblivit.

Robert Bly (Foto: Nic McPhee)

Vad som hos Faludi är ett intressant observandum antar i poeten och psykologen Robert Blys bok Iron John. A book about men (New York, Vintage Books, 1990) djupare, snarast tragiska mått.

Enligt hans dynamiska, Jung-påverkade synsätt har män i USA avsnörts från källorna, den ”vildman” som behöver få utlopp, och tilldelats en snävare, ofta förkvävande roll. Sådana män sitter i fångenskap, ur vilken kriget, våldet eller haussandet av ett hänsynslöst risktagande  leverne får anvisa en lika tydlig som illusorisk utväg.

Enligt Robert Bly har i vår tid den livsviktiga vidareföringen av värden och identitet från fäder och äldre män till pojkar kollapsat. Splittrade familjer med krävande yrkesarbete, färre män som kan lära sönerna sitt hantverk eller sitt yrke, fäder som dödats i krig – skälen är flera. Unga män dras därför relativt mer in i kvinnornas krets, och matas med en underförstått kritisk, eller åtminstone kluven syn på det kraftfulla, det beslutsföra i själva mansrollen. En syn som självfallet ofta färgas av kvinnors egen frustration.

I dag ter sig många amerikaner oförlösta. Deras roller skaver, men få kan uttrycka varför. Somliga lider under en obestämd sexuell identitet som de överkompenserar; andra blir risktagare inte bara genom fysiskt dödsförakt utan t ex i finans- eller mediavärlden (”flygare” med Blys uttryck), men alla är lika olyckliga. Det är långt till det disciplinerade, inrebestämda självförverkligande, inom vilket vars och ens natur växer till sig, ett skeende genom vilket personen kan blomstra och storverk ske. Blys bok (som alltså kom redan vid 90-talets början) har inte oväntat nått jätteupplagor och finns även på svenska.

Under några års vistelse i USA jämförde jag ofta yngre amerikaners sätt med jämnåriga svenskars. Utan att på något sätt förringa de många fina egenskaperna hos dessa amerikaner måste jag säga att unga svenska män då tycktes visa ett större lugn, mer av inre förankring. Macho-dragen finns givetvis men hade en välkommen motvikt, så att de med tiden kunde väntas uppta andra drag. Detta positiva tillstånd hade redan då undantag. Kanske håller det på att förändras, ändå borde det utgöra en bas för att fortsätta mogna och utvecklas.

Det förräderi mot mannen som Susan Faludi talar om är förstås lika illa som det mot kvinnan, men får långt ifrån den uppmärksamhet det förtjänar.

Foto: Nic McPhee

Annonser

0 Responses to “Macho-stilen USA:s öde?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Carl Johan Ljungberg Ph.D.

Kategorier

Arkiv

Annonser