Sjunkande Svenska ger uppstickare chansen

När SvD:s ledning nu avslöjat att tidningen skär ned sin personal och lägger om sin profil, höjer journaliskolleger i en blandning av inövad facklig vrede och kulturell veklagan rösten och kallar det för en skam.

Man frågar sig:  är just detta beslut så förfärligt? Har inte SvD redan skadats i omgångar, allt från de år då man torgförde slagordet ”de vassa pennornas” tidning till den tid då det fick form av ett matt tabloidblad där annonser gavs allt mer av utrymmet, och där något långsiktigt budskap eller opinionsbildande kulturmission blev allt svårare att utskilja?

Har ägaren Schibsted något mål? Yttrandefriheten? Svensk kulturtradition? Europas regionala arv? Västvärldens växande inre brister?

Glimtvis har nog en del inlägg berört detta men knappast med större allvar. Naturligtvis försvarar SvD:s ledarsida den fria ekonomin och en god statshushållning, men rapporteringen på tidningens övriga avdelningar har endera framstått som likgiltig, eller trotsigt och envetet vänstervinklad.

När Svenska Dagbladet uppkom vid förra sekelskiftet saknades det knappast principer att slåss för. SvD tog täten för det nya kulturborgerskapet, på vars nya ljusblå flagga stod försonlighet och samverkan mellan borgerlighet och arbetare. Utom den Jugend som utstrålade ung fräschör och framtidshopp hade man ett rikt klassiskt litterärt och konstnärligt arv att förvalta, likaså en – efter tidens mått – förnämlig skola och ett universitetsväsen som kunde bilda grund för en breddad och differentierad högre utbildning.

Kanske inte det unga SvD i sin optimism satte rätt värde allt detta. Ändå måste en jämförelse med i dag utfalla till den tidiga SvD:s fördel. När SvD på senare år hektiskt har gjorts om, tycks enbart tidningsmakare och upplagesiffror ha räknats, inte det mål som tidningen en gång tillkom för att främja.

En uppstickare som i dag stod beredd, eller en tidning som redan varmkörts skulle kunna plocka drösvis med prenumeranter från detta sorgligt sjunkande skepp. Hade t ex Världen Idag inte – efter en lovande start som en syntes av frikyrklig samfundstidning och ett forum för kräsna borgerliga läsare – ha återgått till att bli ett rent samfundsspråkrör, kunde den nu ha fått en välförtjänt chans.

Tyvärr finns inte den chansen mera. Måtte någon annan skarp utmanare ta vara på det tillfälle som nu kan öppna sig.

Annonser

0 Responses to “Sjunkande Svenska ger uppstickare chansen”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Carl Johan Ljungberg Ph.D.

Kategorier

Arkiv

Annonser