Valet i Israel blev de ungas genombrott

Yair Lapids nya parti Det finns en framtid speglar yngre israelers åsikt. (Foto: מטה יש עתיד)

Yair Lapids nya parti Det finns en framtid speglar yngre israelers åsikt. (Foto: מטה יש עתיד)

Inför parlamentsvalet i Israel den 22 januari spådde flera att landet skulle ta ”ett stort steg till höger” och få ett parlament som är ”det mest högerextrema och nationalistiska i Israels historia” (Catrin Ormestad, SvD 22.1). Lisa Abramowicz från Svensk Israel-information antog att Netanyahu skulle få tungt stöd genom spänningarna i regionen och för att premiärministern så ofta sträckt ut handen förgäves till palestinierna (Newsmill 22.1). DN:s Nathan Schachar förutsåg däremot ett ras för Netanyahu.

Nu besannades inte spådomen om en högervridning. Valet beskrev  snarast en ganska betydande rörelse mot mitten. Netanyau besegrades inte men försvagades starkt.

Varför? Därför att även om många väljare röstade ultranationalistiskt, så ökade vänster/mittenmobiliseringen. En ny tendens märktes.

Den bekräftar något som gått vissa nyhetssidor förbi, men som i dag är väl känd. Av internationell press och aktuell litteratur framgår att alltfler yngre  israeler tröttnat på den envetna preferens för militära lösningar liksom på militärens roll i politiken som har präglat Israel alltsedan det uppkom 1948. Man vill kunna leva ett vanligt liv, fri från fruktan. Alltfler vill se ett ”normaliserat” land.

Yngre ser inte, som de äldre, osäkerheten som en följd av en evig antisemitism eller av palestiniers och arabländers önskan att kasta israelerna ”i havet”, utan anser den följa av en konflikt vari Israel gång efter annan har föredragit militära medel framför diplomati och förhandling. Många yngre, inte minst akademiker, har valt att flytta från landet, ofta till USA. De unga israeler som genuint önskar stärka samverkan med palestinier och arabländer får med ålderns logik starkare röstgenomslag, vilket bidrar att förklara valresultatet. Den litet äldre generation som Lisa Abramowicz företräder har endera förbisett denna tendens, eller vill kanske inte godta den då den kan upplevas som ett svek mot nybyggarnas uppoffringar.

Tänkvärda glimtar från dagens Israel ger den iranskfödda frilansjournalisten Negar Josephi i Sydsvenskan (22.1). Hennes inlägg heter visserligen ”Högern har krattat i manegen” men speglar nya drag såsom tröttheten på Netanyahus taktiserande och på politiken överhuvud, övermättnaden på det utrikespolitiska, oron för att Israel skall överge de sämst ställda (minns förra sommarens stora demonstrationer), liksom yngre israelers benägenhet (de som kan) att flytta från landet.

Josephi ser en fruktan för ökad extremism i årets val: ”vänstern är rädd för att rädslan får folk att rösta på fascister i valet, att själva demokratin i landet är på väg att gå under”.

Det vore kanske att vänta sig mycket om en ny regering genast skulle föra landet in i den lugnare demokratiska process som många önskar. Nu hamnade utrikesfrågorna mera i skuggan av önskan att ta itu med den svaga ekonomin liksom med fackets och monopolens makt. Att valet inte bekräftade Netanyahus ställning är i sig ett memento.

Foto: מטה יש עתיד

Annonser

0 Responses to “Valet i Israel blev de ungas genombrott”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Carl Johan Ljungberg Ph.D.

Kategorier

Arkiv

Annonser