Ondskan finner ständigt nya förklädnader

Hemsk är den ondska som framträder naken och skamlös. Men farligare är den maktlystnad som klär sig i godhetens skimrande kläder.

Vladimir Solovjov

Vladimir Solovjov

I sin dialog Tre samtal skildrar den ryske religionstänkaren Vladimir Solovjov kort före år 1900 just den förklädda maktlystnaden och dess faror. Han visar oss ett scenario där en skamlös folkförförare med sitt oemotsägliga budskap om fred, jämlikhet och välstånd påstår sig kunna frälsa världen men gör sig till dess envåldshärskare.

Denne Antikrist bländar med sin intelligens och sin välvilja. Han vill ju avskaffa alla brister och fullkomna människosläktet! Han är i själva verket en skicklig posör och en sorts framstegets illusionist, vars egennytta och fåfänga avser att kväva det Gudsmedvetande och den insikt om människans kluvenhet och rop på nåd som dittills har väglett samhället. Han är självfallet emot de ”egoistiska” nationerna, han arbetar för ett ”Europas Förenta Stater” och vill ytterst ha en världsregering. I en oväntad intrig som dryper av ironi visar Solovjov hur nästan alla, i politiken och samhällets topp men också inom lärda sällskap, kyrkor och samfund, mentalt avväpnas och förförs av den nye kejsaren, till dess han avslöjas och hans skändliga välde krossas.

Man kan leka med tanken att det också i dagens värld med dess enorma resurser inte minst på det finansiella området finns sådana maktlystna individer som härjar i teknokratiska elitfästen och bygger berg av honnörsord, framförda utan en darrning på manschetten. Hur är det med en Al Gore, en François Hollande, en David Cameron eller en Silvio Berlusconi? Ingen särskilt nämnd och ingen glömd.

Michael Bloomberg

Michael Bloomberg

En avkristnad tid ger dessa figurer trumf på hand då de inte ens behöver låtsas gå i takt med kristen människosyn eller respektera klassiska hedersbegrepp. I majnumret av National Review gisslar Mark Steyn den avgående New York-borgmästaren Michael Bloomberg, som kanske stämmer på beskrivningen. Han är en modern stormogul som taxerats till 175 miljarder kronor och utöver sitt välde vid Hudsonfloden äger en stor företags- och mediagrupp, en man som då han inte driver sin dygdiga kamp mot Coca Cola och hamburgerställenas transfetter vilar ut i sin villa på Bermudaöarna eller på någon av sina andra privatägda tillflyktsorter.

Bloomberg vill ge sken av total godhet, men ger snarare röst åt vad tiden på gott och ont värderar. Han vill styra sina väljares privatliv och hälsa (lagstifta om maxantal sockerbitar i kaffet), samtidigt som hans bristande förberedelser (avsaknad av skyddsvallar) lät det stora ovädret nyligen drabba New York City värre än som annars behövt bli fallet. Då Bloomberg känner gängse partibeteckningar som en belastning har han hoppat fram och tillbaka mellan de två stora partierna i USA. Helst skulle han enligt Steyns bedömning vilja ställa upp i nästa presidentval på en ”Bloomberg-lista”.

Kanske är Bloombergs ”coercive paternalism” à la sagans barnsköterska Mary Poppins inte värre än vad vår egen välfärdsstat påbjuder, kanske är hans egenheter i sig så alldagliga att han inte speciellt borde ställas i skottgluggen. Att vi som väljare utifrån hans exempel bör skärpa blicken för vad som är goda och onda aspiranter på makt är likafullt klart. När opinionsbildningen alltmer ensidigt inriktar sig på rasism och icke närmare definierat ”utanförskap”, på globaliseringshinder eller på vad dagens favorithatobjekt annars brukar kallas, finns det alla skäl att påminna sig vad personlighet och karaktär betyder. Så får både Mr Bloombergs framfart och Solovjovs sedelärande berättelse en viktig innebörd.

Annonser

0 Responses to “Ondskan finner ständigt nya förklädnader”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Carl Johan Ljungberg Ph.D.

Kategorier

Arkiv

Annonser