Kina kan bli dörröppnare i Mellanöstern

I dagens låsta Mellanöstern glimtar det ibland till. Nyligen har således kineser, iranier och israeler mötts i England för att tala ut om sina problem. Det har skett inofficiellt och att döma av vad som läckt ut överraskande konstruktivt.

Startpunkten är ett antal krav som inte kunnat tillgodoses i det nuvarande dödläget eller med tidigare medlare. Kina vill således börja utnyttja sin ökade storpolitiska betydelse genom att ta på sig en tyngre diplomatisk roll. Det kan förenas med landets behov av säkra oljeleveranser från Iran. Iran i sin tur vill slippa stämpeln som skurkstat samt upphäva det rådande olje- och bankembargot och beroendet av Irak, medan Israel för sin del gärna vill se en lugnare omgivning och slippa säkerhetshoten från Iran.

Hassan Rouhani

Hassan Rouhani

Såväl USA som Storbirtannien är genom sjunkande förtroende på grund av sin tidigare roll i Mellanöstern körda som medlare. Kina kan däremot genom sin låga profil träda in som en relativt obelastad aktör i regionen och skapa uppgörelser mellan och gentemot nämnda stater. Det föredrar också att inte (som Ryssland) ”välja sida” till exempel för Iran utan vill spela mera diskret. Genom sin finansiella styrka kan Kina också belöna ”gott uppträdande” från dessa stater, till exempel om Iran vill inse att det inte längre ”behöver” en atombomb. Kinas inträde på scenen skulle därtill ge Iran en möjlighet att via sin nye president Hassan Rouhani backa ur den låsta position det under Ahmadinejad har intagit utan att tappa ansiktet – en reaktion vars vådor kineserna för övrigt väl förstår sig på.

Ännu är banden till USA viktigare för Kina än Mellanöstern. Kina drar sig för att smutsa händerna i den politiska röran i Mellanöstern. Men här öppnas trots allt nytt spelrum varför regionens problem kan visa sig belöna en insats som den just antydda.

Mötet nyligen fick särskild tyngd genom att de nämnda staterna var representerade på hög men inte exekutiv nivå och genom att mötet organiserats av det ansedda Royal Institute of East-West Strategic Studies, knutet till Green Templeton College i Oxford. I den skyddade miljön fick tankarna spelas ut på avstånd från medietrycket.

Det lär visserligen dröja innan de goda intrycken från dessa sonderingar kan omsättas i praktisk utrikespolitik. Initiativet väcker dock goda förhoppningar.

Not: Se Spectator 22 June 2013.

Photo: BotMultichillT

Annonser

0 Responses to “Kina kan bli dörröppnare i Mellanöstern”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Carl Johan Ljungberg Ph.D.

Kategorier

Arkiv

Annonser