Bostadsbekymmer jagar brittiska ”pinnebergare”

Att söka arbete med ett sinande sparkonto, se huspriserna rusa i höjden och inse vad barns mat och kläder kommer att kosta är vad många nygifta i dagens Sverige upplever. Med 1930-talets knappa villkor i Tyskland som fond gjorde romanen Hur ska det gå för Pinnebergs? succé. Hans Falladas förstående skildring av det anspråkslösa unga par som hunsas av myndigheter och arbetsgivare blev en omtyckt film som bland annat spred den uttrycksfulla termen ”pinnebergare”, en symbol för godhjärtade arbetsvilliga ungdomar som systemet och den ekonomiska krisen höll tillbaka.

Alldeles för många barn? (Foto: Magnus D)

Alldeles för många barn? (Foto: Magnus D)

Att döma av en artikel i engelska Spectator (14-02-01) märks fenomenet ”pinnebergare” nu även där. Alec Marsh hävdar under rubriken ”Britain’s one-child policy” att det under premiärminister Camerons styre de facto har uppstått en ”enbarnspolitik” som utan de motiv som drev ordförande Maos beryktade motsvarighet ändå håller på att få liknande följder. Unga par letar i förstadskvarter som för inte länge sedan räknades till slummen efter hus som de kan ha råd att köpa, samtidigt som de som spekulanter får väga in vad det kostar att återbetala studielån, klara eventuell arbetspendling och nära väntade barn. Somligas kalkyl tillåter problemfritt två eller tre barn, men andra skulle trots att de gärna vill ha flera nöja sig med ett, vilket ger dem känslan att livet går vidare. Någonstans i framtiden måste de också vara beredda att betala skolavgifter, något som ännu få svenskar behövt oroa sig för.

Den vånda som dessa brittiska bosättare känner är knappast gripen ur luften. Ett försäkringsbolag har nämligen räknat ut att totalkostnaden för att ha ett barn i dag uppgår till 227 000 pund, alltså väl över två miljoner kronor (en ökning med 60 procent på 11 år). Inte märkligt då att andelen enbarnsfamiljer i landet på tio år har ökat från 42 till 47 procent, medan antalet två- och trebarnsfamiljer minskar.

Får vi därmed ett Storbritannien där höjda huspriser och barnkostnader direkt hämmar reproduktionen? Där barnafödande blir en lyx som bara de riktigt förmögna kan klara? Grundaren av internetsajten Mumsnet, Justine Roberts, tror att familjebildning nu har blivit en sak enbart för de rika, då kostnaden för barn lätt tar en tredjedel av ett pars samlade månadsintäkter och därmed i snitt kostar lika mycket som avbetalningarna. Så sker inte bara i London utan i Manchester, Edinburgh och Glasgow. Roberts får stöd i detta antagande av demografen Jonathan Cave.

David Cameron må tala sig varm för familjen och lyriskt skildra sin egen barndom, då han växte upp med tre syskon, medan alla försök att lätta bördan för landets barnfamiljer omöjliggörs av hans politiska partner liberaldemokraterna. I dag rådet det absurda förhållandet att en familj måste bestå av bidragstagare för att ha råd med större familj. Det finns i dagens Storbritannien 300 000 bidragsberoende hushåll med tre eller flera barn, häribland över 100 000 familjer med fyra eller flera barn och nära tvåhundra familjer med tio barn eller flera. Då kraven för bidrag har skärpts, utestängs arbetande hushåll i praktiken från att ta sig ur enbarnskategorin.

Vad kan man då göra? Jonathan Cave föreslår att flera hus byggs, att större hur görs billigare och att bostadsbubblan punkteras. Löner till barnskötare bör blir skattefria och de som fostrar morgondagens skattebetalare bör allmänt ges bättre stöd.

Man talar oroat om Europas demografiska nedgång. Tydligen är tendensen i England lika mörk. När Kina har börjat luckra upp sin enbarnspolitik vore det ändå märkligt om Storbritannien skulle gå i motsatt riktning och befästa sin egen ”enbarnspolitik”.

Foto: Magnus D

Annonser

0 Responses to “Bostadsbekymmer jagar brittiska ”pinnebergare””  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Carl Johan Ljungberg Ph.D.

Kategorier

Arkiv

Annonser