Terror ingår i en fransk tradition

Som medierna framställer terrordåden i Paris strider sådant våld mot landets tradition. Den franska upplysningen och 1789 års revolution, symboliserad av Bastiljens stormning, har enbart gett den moderna världen värden som frihet, jämlikhet och tolerans heter det, och de nya illdåden i Paris strider mot detta.

Om någon har nämnt ett annat fenomen som följt av 1789 års revolution, nämligen Terrorn, så har jag missat det. Kanske vet våra journalister inte om det, eller så söker de tona ned det.

Bakom Terrorn stod i vart fall den radikala falang som kallas ”jakobiner”. Den moderata revolutionärerna kallas ju ”girondister”. Genom Terrorn miste åren 1793-04 hela 40 000 fransmän livet, något fler inom adeln och prästerskapet men de flesta inom medel- och bondeklassen. Enbart i Paris avrättades 16 000 personer, de flesta med den beryktade giljotinen. Syftet var att slå ned revolutionens fiender, men också att via skräck nå ett upplyst samhälle. Jämte den egentliga Terrorn drevs en aggressiv sekularisering med terror mot landets katolska kyrka,  prästerskap och ordensfolk. Ett gensvar på detta blev det blodiga, fleråriga Vendéeupproret med bland annat de ökända massdränkningarna av oskyldiga människor i Nantes.

Terrorns metoder har senare tagits efter, mest känt av de tidiga ryska bolsjevikerna men också (och genom dem) av en rad revolutionära rörelser allt sedan dess. Likaså av nationalsocialismen och den extrema islamismen.

Det är kanske begripligt att dessa sidor av upplysningen och revolutionen inte gärna nämns i dag. De hedrar varken dagens efterföljare på ytterkanterna eller dem som 1789 sökte förändra sitt land och hela Europa med våld och skrämsel som medel.

Ändå bör man påpeka att de nya illdåden i Paris faktiskt inte är en oönskad import.

De har sina rötter i landets egen tradition.

Annonser

0 Responses to “Terror ingår i en fransk tradition”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Carl Johan Ljungberg Ph.D.

Kategorier

Arkiv

Annonser