Bill och Hillary Clinton på privatekonomisk kampanjstråt

Inför den amerikanska presidentvalsupptakten granskas kandidaterna hårt. Inte heller den segertippade demokraten Hillary Clinton slipper undan detta.

En ny bok om hennes affärer har väckt en mindre skandal i USA. Det är Peter Schweizers Clinton cash, med undertiteln The untold story of how and why foreign governments and businesses helped make Bill and Hillary Clinton rich. Så skulle bara en tvättäkta republikan formulera sig, och Schweizer är mycket riktigt före detta medhjälpare till president George W Bush.

I boken belyser Schweizer hur paret Clinton samlat in medel till sina fonder och ger glimtar av hur dessa fondmedel använts. Fonderna agerar med inriktning på tredje världen, och syftet uppges vara att göra insatser på temat mänskliga rättigheter. Det tycks dock ha varit svårt att dra en gräns mellan vad som är osjälvisk hjälp och vad som gynnar parets egna politiska ambitioner. Klart är att makarna Clinton därtill sökt samla in medel särskilt i länder, där politiken är mer centralstyrd och lagliga spärrar mot politiska kampanjbidrag är svaga eller saknas.

Vi får veta hur affärsmagnater gärna skrivit ut checkar för att få fördelaktig behandling av olika regeringsorgan inklusive USA:s UD då Hillary Clinton ledde det mellan 2009 och 2013. Då Hillary Clinton var utrikesminister gav till exempel USA:s UD klarsignal till att ett ryskt bolag köpte en majoritetspost i en kanadensisk gruvfirma, Uranium One, som då kontakten inleddes hade ganska liten erfarenhet av uranbrytning. Efterhand fick ändå firman chans att köpa en rad vinstgivande urangruvor ute i världen, allt från Wyoming i USA till Kazachstan. Gruvorna står på grundval av säkerhetsbedömningar delvis under amerikansk övervakning.

Till det avlägsna Kazachstan begav sig Bill Clinton för att tala för värdet av billig HIV-behandling. Hans resa förbryllade många, eftersom Kazachstan har mycket få HIV-positiva. Bolaget Uranium One kom dock att skänka Clintons fond miljontals dollar, bidrag som fonden inte alltid förefaller ha redovisat. Medan samarbetet pågick fick Bill Clinton även 500 000 dollar av en Kreml-lierad bank för att hålla ett tal på plats i Moskva. Slutet på denna uranhistoria blev att ett ryskt atomenergiorgan köpte upp Uranium One och därmed erhöll stort inflytande över denna för atomindustrin så viktiga råvara.

De donationer som ges till Clintons fonder avses ofta stödja en viss politik och kan i så måtto ses som förskottsbetalning av framtida förmåner. Tredje världenledare som prisats för sina insatser av Bill Clinton visar sig ha skänkt stora belopp till parets fond. Men också en industriman som den kanadensiske guldmagnaten Ian Telfer har bidragit. (Hans gåva på 2 miljoner dollar redovisades dock inte öppet, detta i strid med det avtal angående fondens uppförandekod som slöts då Hillary Clinton blev utrikesminister). Hit hör även ett byte av tjänster som skall ha skett mellan Hillary Clinton och de svenska oljeindustrialisterna bröderna Lundin, en episod som skedde i Kongo och som i boken dateras till år 2007. Bröderna som bidrog till Clintons fond med 100 miljoner dollar sägs ha haft god nytta av att Hillary Clinton stoppade vissa nyckelreformer som skulle ha gett kongoleserna mer att säga till om, reformer som hon f ö själv stöttade då hon var senator.

Schweizer noterar att Bill Clinton då Hillary var UD-chef kunde hålla politiska tal mot höga arvoden. Samtidigt som Förenade Arabemiratens utrikesminister befann sig i Washington för samtal med Hillary Clinton, höll hennes man således ett av sina 500 000 dollartal i Emiraten där man tidigare inte hade brukat arvodera utländska föreläsare.

Vad boken och dess uppgifter kommer att betyda för Hillary Clintons påbörjade presidentkampanj lär bli intressant att följa.

Annonser

0 Responses to “Bill och Hillary Clinton på privatekonomisk kampanjstråt”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Carl Johan Ljungberg Ph.D.

Kategorier

Arkiv

Annonser