Västs Syrienupplägg gick i kras

När Syriens inbördeskrig startade varnade många för att avsätta landets sekuläre envåldshärskare. De framhöll att inte bara få i Syrien ville se honom avsatt. De pekade även på farliga följder av en åtgärd som med katastrofala resultat prövats mot Iraks Saddam Hussein. De som kallades icke-religiösa rebeller visade sig i Syrien vara eller ge plats för hårda islamister i förklädnad. Västs intressen i regionen skulle komma att undermineras av saudiska och iranska miliser, beredda som de var att utkämpa ett fasansfullt krig genom ombud, medan Syriens egen heterogena befolkning riskerade att utplånas. Ovanpå detta riskerade väst att utlösa ett fullskaligt krig med Ryssland.

En av dem var Mellanösternkännaren John R Bradley, som i Spectator (26 sept 2015) med hänvisning till sina inlägg då Syrienkriget började åter dömer ut den västliga strategin i Syrien som naiv och ohållbar från början. De farhågor han hyste har besannats med råge, 250 000 människor har hittills dödats, halva befolkningen har fått lämna sina bostadsorter och folk flyr desperat från det konfliktridna landet, varpå Syriens allierade Ryssland träder in med toppmodern utrustning och tar väst och Nato på sängen i det tomrum som deras geopolitiska misstag skapat.

President Putin kan nu enligt Bradley med viss rätt utmåla sig som Europas räddare i flyktingkrisen. Att se till att president Assad kan sitta kvar är enligt rysk åsikt det enda sättet att minska antalet flyende. Och medan Assads fall länge ansågs som en tidsfråga börjar nu hans styrkor återta initiativet. Vågor av luftangrepp skadar svårt sina mål, och många som tidigare ansett Assads fall vara ett absolut krav börjar under händelsernas tryck ändra åsikt. I de områden som Assads armé behärskar är han tydligen populär, medan väst av syrierna avskys allt mera. Enligt en färsk undersökning anser faktiskt 80 procent av syrierna att det är västmakterna som låtit IS uppstå, en åsikt som också är starkt företrädd i övriga Mellanöstern.

Moskva anses av flera ha bedömt Syrienkrisen riktigt från början, medan västs humanitära trovärdighet lidit kanske irreparabel skada. Genom att ryssarna trätt in i kriget får Putins tidigare varning också tyngd: alla som söker störta Assad får med Ryssland att göra.

Annonser

0 Responses to “Västs Syrienupplägg gick i kras”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Carl Johan Ljungberg Ph.D.

Kategorier

Arkiv

Annonser