USA-ambassadör angriper Ungern i tal

Ungern har en tid varit i skotthålet för förmenta avvikelser från EU:s praxis och värderingar.

Kritiken har tilltagit sedan landet har fått ta emot de nya flyktingströmmarna från Syrien, Afghanistan och Nordafrika. Ungrarna säger sig bara upprätthålla det regelverk som EU har infört, men opinionsbildare och politiker lyssnar inte på det örat utan angriper dem häftigt.

Mot diplomatisk praxis riktade den amerikanska ambassadören i landet, Colleen Bell, nyligen skarpa anklagelser mot Ungern i ett uppmärksammat tal. Det kan påminnas om att Colleen Bell då president Obama ville se henne som ny Ungernambassadör fick veta att hon var ”totalt okunnig” om Ungern och att hon valts främst för sitt engagemang i Obamas presidentvalskampanj (John McCain). Hennes bakgrund är nationalekonomi, miljöaktivism och tv-produktioner. Hon tillträdde sitt nuvarande ämbete i januari 2015.

Några synpunkter skall här återges ur mrs Bells tal liksom några reaktioner på det.

I talet som hölls vid Corvinus-universitetet inledde ambassadör Bell med att tacka Ungern för dess Nato-insatser och för att det sänder gas till Ukraina. Därpå yttrade hon sig kritiskt över den plan på en utvidgad atomkraftsanläggning (Paks) för vars genomförande Ungern har valt att anlita ryska entreprenörer. Hon begärde vidare att Ungern skall införa flera ”checks and balances” i sitt rättssystem och att det skall öka pressfriheten i landet. I den aktuella migrantfrågan uttryckte ambassadör Bell sin oro över Ungerns som hon ansåg intoleranta, nationalistiska och främlingsfientliga retorik.

I sin reaktion på talet sade utrikesminister Péter Szijjártó att fru Bell knappast fört fram något nytt utan snarast upprepat sina företrädares synpunkter. Szijjártó klargjorde att Ungern som medlem i EU föredrar att i dettas olika fora dryfta de frågor som fru Bell fört fram, inte polemisera med henne i det fria. Han påpekade även att USA tydligen vill öka flyktingmottagandet i Ungern medan Ungern självt vill få ned antalet ekonomiska migranter. János Lázár som är premiärminister Orbans stabschef, sade sig apropå talet med viss ironi hoppas, att den generösa åsikt om invandring som ambassadör Bell visat också speglar hennes lands attityd gentemot Mexikoflyktingarna.

En medieröst säger sig misstänka att USA:s omsorg om de flyktingar som kommer till Ungerns gräns har geopolitiska motiv och inte speglar ett verkligt intresse för de flyende eller för Ungern som rättsstat. Han förmodar att USA retar sig på att Ungerns fått ökad ekonomisk suveränitet genom att tjäna pengar på marknaden och inte på Internationella Valutafonden. Han tror också att Ungerns anlitande av en ryskt företag för att utvidga sitt atomkraftverk sticker i ögonen och finner det till sist märkligt att USA läxar upp ungrarna i frågor som dessa uppenbart själva måste få avgöra.

En annan kommentator säger sig förmoda, att USA i takt med att invandringsfrågan blir inaktuell på andra sätt kommer att fortsätta sitt diplomatiska krig mot Ungerns regering. Han tror att USA därmed även kan vilja sända ett budskap till Polen där det PiS-parti som segrade i valet nyligen inom kort antas komma att beskatta i landet verksamma USA-ägda internationella företag och banker.

En kolumnist anklagar USA för att påverka Grekland och Turkiet att låta flyktingar fortsätta in i EU för att pressa detta till underkastelse och lyhördhet mot USA:s synpunkter, få det att underteckna det transatlantiska handelsavtalet och understödja USA:s geopolitik allmänt snarare än sina egna intressen.

En annan röst ironiserar över att det EU-kritiska Ungern som motargument mot fru Bells anklagelser just framhåller sitt EU-medlemskap och misstänker att den ungerska regeringens gensvar kommer att skada relationen mellan Ungern och USA. Det kan antas att Hillary Clinton i det fall hon väljs till USA:s president kommer att använda IMF, Världsbanken och amerikanska investerare för att öva påtryckningar på Ungern.

Annonser

0 Responses to “USA-ambassadör angriper Ungern i tal”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Carl Johan Ljungberg Ph.D.

Kategorier

Arkiv

Annonser