Finansiella krig en del av USA:s strategi

I en global värld råder en förväntan att krigens epok är slut. Det finns ett utbrett motstånd inför militära insatser, särskilt hos stater som tidigare använt sig av sådana. I stället prövas mer diskreta och svårspårade sätt att kväsa misshagliga stater. Vid sidan om traditionella ekonomiska stridsmedel som sanktioner kan starka nationer som led i sin politik även påverka och hindra fria kapitalströmmar.

Förra året sade den förre iranske presidenten, som bevittnat hur den iranska oljeexporten drastiskt minskat och landets valutareserv tömts som följd av de USA-ledda sanktionerna:

”Ett dolt krig är på väg.” Han tillade: ”Vi måste inse att detta är en form av krigföring genom vilken fienden antar att han kan besegra den iranska nationen.”

Sedan dess har Iransanktionerna som bekant hävts. Men Mahmoud Ahmadi-Nejad hade ändå rätt. För efter 11 september började man i Washington systematiskt utveckla olika finansiella vapen som ett offensivt komplement till landets utrikespolitik och militära agerande. Vita huset samlade för ändamålet en rad experter på de finansiella systemen men även personer som visste hur man spårar och intelligent ingriper i ekonomiska transaktioner. Kampen mot terrorismen tog nu så kallade smarta sanktioner liksom tekniker för att frysa banktillgångar i sin tjänst.

En sådan verksamhet var inte ny, och liksom mycket annat går den så långt tillbaka som till de gamla grekerna. Under det peloponnesiska kriget på 400-talet stängde sålunda atenarna sina hamnar för köpmän som handlade med fienden Sparta. Går vi fram till vår egen tid vet vi, att det kommunistiska Kuba fram till förra året befann sig i en blockad som Amerika hade inlett redan 1960.

Med dagens globalisering får en finansiell stormakt som USA – även på grund av dollarns och de amerikanska bankernas viktiga roll i världsekonomin – chans att med lock och pock söka få kommersiella företag med på vad USA önskar. Det räcker med en lätt antydan för att banker som månar om sina marknader att undvika att befatta sig med företag som ansetts politiskt misshagliga.

I syfte att få bort oönskade aktörer ur spelet har det amerikanska finansdepartementet på senare år exempelvis gått på Nordkorea som man misstänkt för att vara delaktig i drogsmuggling. Även al-Qaida har pressats för att göra det svårt för landets finansiella operationer att verka – till exempel vad gäller att ge ut ersättningar till självmordsbombares familjer. Något liknande torde i dag gälla IS.

Huvudmålet för USA under den aktuella tiden har dock varit den iranska regimen. Här har Washington direkt gett sig på de banker som haft kontakt med den islamiska republiken, allt för att avskräcka dem från fortsatta affärer.

Tydligen har dessa försök ändå inte blivit så framgångsrika som man i Washington hoppats. Även om organisationer som al-Qaida har tillfogats förluster har flera av de rörelser som utpekats för terrorism tvärtom stärkts. Såväl den syriska som den nordkoreanska regimen har trots en omfattande, USA-styrd finanskrigföring behållit sin styrka. När amerikanerna till sist skrev under ett avtal med Iran om det beryktade kärnvapenprogrammet ilsknade såväl den israeliska som den saudiska ledningen till.

I sin bok Treasury’s war: The unleashing of a new era of financial warfare  (2013) skildrar Juan Zarate spelet bakom finanskrigets kulisser. Zarate som på presidentens uppdrag själv deltagit i att utforma dessa metoder drar slutsatsen att denna verksamhet knappast kan kallas framgångsrik och att den inte kan ersätta en öppen politik och en försonlig inställning i umgänget med stater man av något skäl ogillar. Boken kompletterar värdefullt den bild vi tidigare har fått av medlen i USA:s utrikespolitik.

Annonser

0 Responses to “Finansiella krig en del av USA:s strategi”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Carl Johan Ljungberg Ph.D.

Kategorier

Arkiv

Annonser