EU:s avtal med Turkiet kan öka invandringen till EU

Våra medier antyder att de är lättade över flyktinguppgörelsen mellan Turkiet och EU.

EU skall enligt avtalet betala över fyrtio miljarder kr för att grannen i öster skall hålla tillbaka 2,5 miljoner flyktingar. Det är mycket pengar och löser ändå knappast flyktingfrågan. Få ställer därtill frågan, vad de rättigheter får som följd som Turkiet i samma uppgörelse förhandlat till sig.

Brittiska Spectator ägnar (12.3) en oroad ledare åt just detta. Man påminner om att Turkiets bristande mänskliga rättigheter har försenat förhandlingarna om ett EU-medlemskap i trettio år, och att rättighetsläget på senare tid knappast har förbättrats. Turkar kan till exempel dömas för att missfirma landets president. En person riskerar just nu 23 års fängelse för påståenden att statliga åklagare till underpris förvärvat fast egendom. Trots lagar som skulle skapa upprördhet i ett EU-land, menar Spectator, får landets 77 miljoner invånare nu rätt att resa utan visum i EU:s 28 medlemsstater.

Om så bara en del av de turkiska medborgarna använder sin rätt till visumfrihet, kanske därför att man fruktar de lagar som styr landet, kan Europa stå inför en ny våg av asylsökande. EU:s bekännelse till rättsstaten kan därmed visa sig tunnare än vi trott och dess ledare på nytt visa räddhåga och följsamhet. Blir Turkiet EU-medlem kommer unionen också att gränsa till Syrien, något som kan ge skjuts åt de migrations- och islamkritiska rörelserna i Europa.

Ett avtal som av EU avsågs bli en broms på invandringen kan därmed bli raka motsatsen. De som väl tagit sig in får följas av sina familjer. Och den illegala handeln med turkiska pass kan nå nya höjder, medan alltfler invandrade icke-EU-medborgare dras in i en osäker, oreglerad svart ekonomi.

Annonser

0 Responses to “EU:s avtal med Turkiet kan öka invandringen till EU”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Carl Johan Ljungberg Ph.D.

Kategorier

Arkiv

Annonser